Gebruik van VASELINE

INHOUD: Vaseline, Huishouden, Huid en lippen, Bronnen.

 

VASELINE (petrolatum, petroleum jelly)

VASELINE is een zalfachtige substantie die vloeibaar wordt bij 40-60 °C. Het is een restproduct van de aardoliewinning, ontdekt door de chemicus Robert Chesebrough (1837-1933) in 1859.
VASELINE wordt gemaakt uit de zwarte stroperige substantie die achterblijft bij de aardoliewinning (rod-wax). In ongezuiverde, de gele vorm (vaselinum flavum) kan het kankerverwekkende stoffen bevatten.
In gezuiverde, de witte vorm (vaselinum album) is het van deze stoffen ontdaan. VASELINE is bestand tegen de inwerking van vrijwel alle chemicaliën.

HUISHOUDEN
Smeer je velgen (fiets) en andere metalen oppervlakten met VASELINE in om roesten tegen te gaan.
Omdat de witte VASELINE zuurvrij is (itt de meeste oliën en vetten), kun je daarmee kunststof scharnieren smeren.
VASELINE maakt leer soepel en laat houten meubels glanzen.
VASELINE kun je gebruiken als glijmiddel bij het inbrengen van een zetpil, om een ring van je vinger te krijgen, etc.
Een beetje VASELINE binnen krijgen is veilig, maar VASELINE eten is schadelijk.


HUID EN LIPPEN
Gebruik VASELINE als basis voor zalf, want het laat zich goed mengen met andere bestanddelen. Au bain marie verwarmen (zet een kom in een pan met kokend water om daarin de zalf te maken) is voldoende. Je kunt ook etherische oliën toevoegen aan VASELINE.

VASELINE als "probleem oplosser" voor je huid werkt prima. Laat het bij vorkeur 's nachts inwerken! Maak je huid wat vochtig voordat je het opsmeert. VASELINE veroorzaakt geen acné. De poriën raken niet verstopt door VASELINE, maar worden tijdelijk afgedekt, beschermt zo tegen kou en vocht/uitdroging. Bij eczeem of een zeer droge huid neemt VASELINE de barrièrefunctie van de huid over. Ook kun je er (brand)wonden mee afdekken om infectie te voorkomen.
VASELINE beschermt ook de lippen tegen kou en uitdroging.
Smeer de haarrand met VASELINE in bij het haarverven.

Als je voldoende (goede) vetten via voeding tot je neemt, kan je huid van binnenuit gevoed worden. Dat is de beste huidverzorging die je maar kunt bedenken, samen met regelmatig koud afspoelen.
PUROL (tot 1970 van A Mijnhardt, 1970-2012 van Unilever, v.a. 2012 van Labori Breda) = vaseline, geacetyleerd wolvet, paraffine, parfum, benzyl-benzoëzuur, benzyl-kaneelzuur, vloeibare paraffine, glycerol en karamel.
NB: 'VASELINE ' is een merknaam geworden (van Unilever).
NB: Oorspronkelijk werd de geel-bruine rod-wax gezuiverd mbv beenderkool. Dit is koolstof, verkregen door het verbranden van dierlijke botten. Dit zou VASELINE ongeschikt maken voor veganisten. Nergens gevonden of dit nog altijd met beenderkoo; geschiedt.
NB: Langdurig gebruik van vaseline er voor zorgen dat je huid overgehydrateerd wordt en dat allerlei processen in je huid minder optimaal zullen gaan verlopen. Doordat VASELINE (zo ook lanoline = wolvet en paraffine, dus ook PUROL) de huid afdekt, gaat dit ten koste van de zuurstofcirculatie en de vochthuishouding. Smeren zorgt ervoor dat de huid zelf minder tot geen vet gaat aanmaken. Zo ontstaat een paraffine verslaving. Dierlijke en plantaardige oliën worden via de huid opgenomen, dus bij spaarzaam smeren blijft je huid gezond. De term paraffine verslaving komt van de allergoloog Theron Randolph (1906-1955), die wordt beschouwd als de Vader van de Klinische Ecologie) en ook gewezen heeft op allerlei allegieën en chemische overgevoligheden.

BRONNEN: http://nl.wikipedia.org/wiki/Vaseline - http://www.dr-jetskeultee.nl/een-must/obj7777453

Maak jouw eigen website met JouwWeb