Gebruik van KOFFIEPRUT

INHOUD: Koffieprut, Achtergrond, Tuin, Huid, Huishouden, Anders, Bronnen.

 

KOFFIEPRUT (coffee grounds) bevat o.m. stikstof (N) = 2,28%, fosfor (P) = 0,06% en kalium (K) = 0,6%. Met een pH van 6,2 is KOFFIEPRUT lichtzuur.
De koffieboon is botanisch gezien geen boon maar een ontvelde steenvrucht, dus een pit. Bij het roosteren van deze pitten te ontstaan ca. 700 verschillende chemische stoffen.
De arabicabonen (Coffea arabica) hebben een mildere smaak en bevatten ongeveer 70% minder cafeïne dan de pittigere robustabonen (Coffea canephora).

 

ACHTERGROND
Kaldi, herder in de Ethiopische provincie Kaffa, zag dat zijn geiten opgewonden raakten na het eten van bepaalde struikbessen, buna (boon) genaamd. Kaldi kookte de bessen tot een bittere drank die voldoening gaf en helderheid van geest. Dit gebruik werd opgemerkt door Arabische handelaars en door een beroemd Perzisch arts, Ibn Sina of in het Latijn: Avicenna (980-1037). Wonderkind Avicenna schreef als volwassene in meer dan 1000.000 woorden de Canon van de Geneeskunde, die lange tijd een standaardwerk was, ook in Europa. Mokka is een havenplaats aan de Rode Zee vanwaar koffie werd vervoerd naar Egypte en Syrië. In de 16e eeuw kwam koffie in Venetië. Nederlanders smokkelden de arabicapitten in de 17e eeuw naar Nederlands Indië, en in de 18e eeuw naar Sri Lanka en Amerika waar de koffieplant goed bleek te groeien. Daarna kwam de koffie via de Nederlanders voor het eerst op grote schaal naar Europa: Amsterdam, en niet lang daarna ontstond concurrentie in Londen. Vanaf 1750 werd koffie een volksdrank. Tot dan toe was het alleen voor de elite. Aan het einde van de 19e eeuw werd in Belgisch-Congo de minder gevoelige Coffea canephora (robusta) ontdekt, die veelvuldig gezaaid werd toen de arabica door een plantenziekte geveld was. Koffie heeft bier lang geleden ingehaald als meest gedronken drank in Nederland.
KOFFIEDIK KIJKEN: Waarzeggers meenden aan de hand van de drab die na drinken in een kopje achter bleef (toen er nog niet gefilterd werd), van alles te kunnen melden over je innerlijk en je toekomst.

TUIN
KOFFIEPRUT is een uitstekende bodemverbeteraar, voor zowel de korte als de langere termijn.
KOFFIEPRUT is een organische stof voor uw (moes-)tuin.
Verwerk KOFFIEPRUT tot ca. 17 cm diep in de aarde als plantvoeding (koffieprut : aarde maximaal 1 : 3). KOFFIEPRUT bevat voldoende magnesium, fosfor, kalium en koper om de plantgroei te bevorderen, maar onvoldoende mangaan, kalk, ijzer, zink en chloride. Deze essentiële mineralen op andere wijze aanvullen.
KOFFIEPRUT kan op de composthoop of los in de tuin worden gestrooid.
KOFFIEPRUT is goed voor rozen, heideplanten.
KOFFIEPRUT weert mieren, slakken, maar is goed voor wormen (die zijn nodig voor de grond).
KOFFIEPRUT vermengd met sinaasappelschil tegen katten (wel steeds vernieuwen).
NB: Voor potplanten is KOFFIEPRUT te zout!
2012 Jan Willem Bosman Jansen: van koffieprut naar paddenstoel http://www.youtube.com/watch?v=DDMfoJ-9Ngw
Je kunt oesterzwammen kweken op KOFFIEPRUT. Na de champignon is de oesterzwam de bekendste paddenstoel, sinds 1980 in ons land . http://www.youtube.com/watch?v=98t2lJxLV00
Ook shiitake... DierenPark Amersfoort maakt 2500 kopjes koffie per weekend en levert sinds eind 2014 koffiedik voor de groei van paddenstoelen. Roy Ymker, floormanager van het DierenPark, ontving een kistje vol grote oesterzwammen uit handen van Ilsa en Déborah, de oprichters van Fungi Town: oesterzwammen en shiitake worden door hen lokaal en zonder chemische middelen gekweekt.

HUID
KOFFIEPRUT op je handen smeren en doen alsof je je handen ermee wast, maakt je huid weer zacht.
Was je de vacht van huisdier met KOFFIEPRUT om vlooien te voorkomen.
Gebruik KOFFIEPRUT als shampoo: smeer het in je haar tijdens het douchen. Het maakt je haar zacht en glanzend, geeft een mooie gloed.
Gebruik KOFFIEPRUT als bodyscrub. Af en toe scrubben is oké, maar overdaad schaadt!
KOFFIEPRUT kun je gebruiken als gezicht peeling: opwrijven en afspoelen. Af en toe peelen is oké, maar overdaad schaadt!

HUISHOUDEN
Gebruik KOFFIEPRUT om krassen in je houten meubels weg te werken. Het natte koffieprut op de krassen wrijven.
Je kunt KOFFIEPRUT als schuurmiddel gebruiken.
Een kommetje KOFFIEPRUT in je vriezer/ kast/ auto zetten om vervelende geurtjes te verwijderen.
Gedroogd KOFFIEPRUT in je schoenen of sloffen ontgeurt ook.
Met KOFFIEPRUT bijv. smerige/ vette potten en pannen schoonmaken. Pas op met licht gekleurde voorwerpen ivm evt. verkleuring.
Doe KOFFIEPRUT in een basis massageolie en wrijf deze op de huid om cellulitis te verminderen.

ANDERS
Duizend kilo koffieafval levert 250 liter biodiesel en 750 kilo brandbare biopellets op. De Britten Arthur Kay en Benjamin Harriman leerden elkaar in een bus in Istanboel kennen. Ze kwamen op het idee om koffieprut te recyclen. http://vimeo.com/70110184

BRONNEN: http://www.mergenmetz.nl/tuin/de-basis/compost-en-mest/koffieprut - http://nl.wikipedia.org/wiki/Koffie - http://www.hetkanwel.net/tag/koffieprut/ - http://www.koffiebean.nl/nl/tips-voor-koffiedik/

Maak jouw eigen website met JouwWeb